Da li je grad Banja Luka obavezan da obezbjedi građanima Banja Luke izdavanje dokumenata na ćirlici?

Grad Banja Luka svojim građanima dostavlja latinične račune. Portal MojeNovosti provodi anketu o Vašem mišljenju, da li Srbi u Banjoj Luci imaju pravo na ćirilicu?

Po Ustavu Republike Srpske službena pisma su ćirilica i latinica i korišćenje istih je slobodno. U Banjoj Luci većinski narod je srpski.

Portal MojeNovosti provodi anketu o Vašem mišljenju po pitanju prava Srba u Banjoj Luci na ćirilicu i koliko grad Banja Luka (ne)čini po tom pitanju.Personal data


First name
Last name
Email

1. Da li su Grad Banja Luka, agencije i preduzeća koja su pod ingerencijom Grada, obavezni obezbjediti svojim građanima izdavanje dokumenata na ćirilici?

2. Da li želite da Vam se računi za utrošak vode, električne energije, grijanja i drugi dokumenti i obavještenja dostavljaju na ćirilici?

3. Da li smarate da je potrebno da se dokumentacija građanima Banje Luke dostavlja na ćirilici sem onih koji drugačije zahtijevaju?

U Federaciji BiH, u kojoj je većinsko stanvoništvo ne srpksko, uobičajno je da se dokumenti građanima izdaju na latinici. Da li smatrate da u Banjoj Luci gdje su Srbi većinsko stanovništvo, potrebno da se dokumenti izdaju na ćirilici sem onim građanima koji zahtjevaju drugačije. 


4. Da li smatrate da direktori gradskih agencija, preduzeđa, odgovrni u Gradu, treba da budu smijenjeni ukoliko opstruišu i nedovoljno čine da obezbjede građanima pravo na ćirilične dokumente?

5. Unesite vaše predloge/komentare


* Required question

 
: